Teks : rosniwati jamaludin
Lanjutan dari kaedah berkumur sebelumnya. Ikuti kaedah seterusnya.
Kaedah kedua: Jus lemon dan air
Campurkan satu sudu teh jus lemon ke dalam air. Kemudian gunakan untuk berkumur. Kandungan astrigen(menurut kamus rase ketajaman) membantu mengecilkan pembengkakan atau peradangan yang terdapat pada lapisan tekak dan ianya juga mempunyai sifat asid yang dapat membantu menghambat pembiakan virus dan bakteria.
Kaedah ketiga : Halia, madu, jus lemon dan air
Kaedah kali ini diperlukan satu sudu teh serbuk halia(atau pati halia), satu sudu teh madu, setengah cawan air panas dan setengah biji perahan jus lemon. Campurkan air panas bersama serbuk atau pati halia, diikuti jus lemon dan madu. Setelah dicampur sebati bolehlah digunakan untuk berkumur. Madu akan berfungsi menutupi lapisan tekak dimana ia menghalangi pembiakan bakteria.
Lanjutan dari kaedah berkumur sebelumnya. Ikuti kaedah seterusnya.
Kaedah kedua: Jus lemon dan air
Campurkan satu sudu teh jus lemon ke dalam air. Kemudian gunakan untuk berkumur. Kandungan astrigen(menurut kamus rase ketajaman) membantu mengecilkan pembengkakan atau peradangan yang terdapat pada lapisan tekak dan ianya juga mempunyai sifat asid yang dapat membantu menghambat pembiakan virus dan bakteria.
Kaedah ketiga : Halia, madu, jus lemon dan air
Kaedah kali ini diperlukan satu sudu teh serbuk halia(atau pati halia), satu sudu teh madu, setengah cawan air panas dan setengah biji perahan jus lemon. Campurkan air panas bersama serbuk atau pati halia, diikuti jus lemon dan madu. Setelah dicampur sebati bolehlah digunakan untuk berkumur. Madu akan berfungsi menutupi lapisan tekak dimana ia menghalangi pembiakan bakteria.
No comments:
Post a Comment